czwartek, 12 kwietnia 2012

Wielkanocne wspominki



Pascha przepis:

Składniki:
  • 1 litry mleka
  • laska wanilii
  • rum lub inny alkohol
  • 500 ml kwaśnej śmietany
  • 8 jajek
  • 200 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • bakalie - rodzynki, migdały, orzechy,  skórka pomarańczowa

Bakalie namoczyć (rodzynki najlepiej w rumie lub amaretto) jeśli trzeba, osuszyć, pokroić nie za drobno. Mleko zagotować z rozciętą laską wanilii. Do wrzącego powoli wlewać jaja roztrzepane ze śmietaną. Gotować, mieszając, aż cały płyn w garnku podzieli się na ser i serwatkę. Ostudzić, odsączyć na gazie lub pieluszce tetrowej
Masło zmiksować z cukrem pudrem. Do makutry wrzucić ser, stopniowo dodawać masło i ucierać, aż powstanie spójny krem. ja to robię mikserem,ale wolę gdy ser ma kawałki niż jest zbyt mocno utarty. Dodać bakalie do masy, dodać alkohol wg smaku i upodobania. Wyłożoną gazą miskę napełnić masą  i wstawić do lodówki na noc. Kiedy stężeje, przewrócić na talerz do góry dnem, zdjąć gazę i udekorować.
Smacznego :)




przepis na rosół podobno jest tajemnicą trzymaną w Rodzinie od pokoleń ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz