Pascha przepis:
Składniki:
- 1 litry mleka
- laska wanilii
- rum lub inny alkohol
- 500 ml kwaśnej śmietany
- 8 jajek
- 200 g masła, w temperaturze pokojowej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- bakalie - rodzynki, migdały, orzechy, skórka pomarańczowa
Bakalie namoczyć (rodzynki najlepiej w rumie lub amaretto) jeśli trzeba, osuszyć,
pokroić nie za drobno. Mleko zagotować z rozciętą laską wanilii. Do
wrzącego powoli wlewać jaja roztrzepane ze śmietaną. Gotować,
mieszając, aż cały płyn w garnku podzieli się na ser i serwatkę.
Ostudzić, odsączyć na gazie lub pieluszce tetrowej
Masło zmiksować z
cukrem pudrem. Do makutry wrzucić ser, stopniowo dodawać masło i
ucierać, aż powstanie spójny krem. ja to robię mikserem,ale wolę gdy ser ma kawałki niż jest zbyt mocno utarty. Dodać
bakalie do masy, dodać alkohol wg smaku i upodobania. Wyłożoną gazą miskę napełnić masą i wstawić do lodówki na noc. Kiedy stężeje, przewrócić na talerz do góry dnem,
zdjąć gazę i udekorować.
Smacznego :)przepis na rosół podobno jest tajemnicą trzymaną w Rodzinie od pokoleń ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz